Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 19 kwietnia 2025 05:07
Reklama
Reklama

Jajka na Wielkanoc. Jajko wyróżnia chrupiąca skórka

Sprawdźcie nasz nietypowy przepis na wielkanocne śniadanie! Przedstawiamy pomysł na podanie jajek w cieście francuskim w kształcie jajecznej wytłaczanki. Zaskoczcie swoich gości wyjątkowym danie i przygotujcie się na pozytywne reakcje!
Jajka na Wielkanoc. Jajko wyróżnia chrupiąca skórka
Jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym.

Autor: Fermy Drobiu Jokiel

Jajka wielkanocne to więcej niż tylko tradycja - są nieodłącznym składnikiem wielu świątecznych potraw. Oto nowoczesny przepis na jaja w cieście francuskim, który połączy tradycję z elegancją i chrupkością, dodając wyjątkowy smak do twojej wielkanocnej uczty.

Jajko wiąże się ze starymi tradycjami

Jajo jest symbolem Wielkanocy, reprezentującym narodziny i początek świata. W starożytnej mitologii indyjskiej świat uznawany był za powstały z jednego olbrzymiego jaja. Tradycyjnie, w Wielką Sobotę dzieli się i podarowuje jaja, a podczas śniadania wielkanocnego częstuje nimi najbliższych życząc im zdrowia i błogosławieństwa. Zdobione pisanki również są ważnym elementem świątecznych obrządków, przypominając o witalności i radości życia. Jest to bardzo stara tradycja, którą można odnaleźć nawet w odkopanych pisankach datowanych na X wiek w okolicach Opola, Wrocławia, Międzyrzecza. A w Cedyni nawet ponad tysiąc lat wcześniej. 

Nie tylko do koszyczka

Wielkanocne jajka to kluczowy składnik wielu potraw świątecznych. Od jajek faszerowanych po sałatki jajeczne, są one niezaprzeczalnie nieodłączną częścią menu. Jajka ugotowane na twardo są niezbędne do tradycyjnego żurku, a wielkanocne wypieki, takie jak babki czy mazurki, również nie mogą obyć się bez tego składnika. A co powiesz na jajka w cieście francuskim? To nowoczesne i eleganckie danie, które na pewno zaskoczy uczestników wielkanocnej uczty!

Przepis na jaja w cieście francuskim w koszyczku ziemniaczanym wg. Jokiela
Składniki
- 18 jaj rozmiar L lub M
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 1 duży ziemniak
- ½ litra oleju
- lód
- kiełki do przybrania
- 100 ml majonezu
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek koperku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos majonezowy. W tym celu mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy wyciśnięty na prasce ząbek czosnku, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki aż przygotujemy resztę dania.

Gotujemy na twardo 10 jaj. Po schłodzeniu obieramy ze skorupek. Lekko rozwałkowujemy dwa arkusze ciasta francuskiego. Jeden arkusz przekładamy do wytłoczki po jajach. Delikatnie, jednym surowym jajem nagniatamy ciasto, aby weszło w otwory po jajach w wytłoczce. W ten sposób przygotujemy „gniazda”. Do nich wkładamy nasze ugotowane i obrane jaja. Następnie przykrywamy je drugim arkuszem ciasta francuskiego i zamykamy wytłoczkę. Końce ciasta po obwodzie zaciskamy. 
Przygotowujemy blachę do piekarnika, którą wykładamy papierem do pieczenia. Otwieramy wytłoczkę i przekładamy ciasto z jajami na blachę. Rozbijamy surowe jajo i roztrzepujemy widelcem, następnie smarujemy nim po wierzchu ciasto francuskie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 min. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika. Danie w formie wytłoczki z ciasta stawiamy na wielkanocnym stole.
Kolejne 6 jaj, każde osobno dokładnie oklejamy ciastem francuskim i formujemy gładką „skorupkę”. Smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajem i pieczemy tak samo jak wytłoczkę. Do pieczenia możemy użyć piekarnika lub Air Fryera. 
W międzyczasie obieramy ziemniaki i tniemy je na bardzo długie, cieniutkie paski. Następnie przez 5 min namaczamy je w wodzie z lodem. Po tym czasie wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy olej. Będziemy potrzebować większe sitko i mniejszą chochlę kuchenną. Ziemniaki układamy w formę gniazda na sitku i dociskamy w środku chochlą. Następnie wkładamy do wrzącego oleju. Co jakiś czas polewamy ziemniaki wrzącym olejem. Kiedy się zarumienią, wyciągamy z oleju i odstawiamy do odsączenia. Powstanie nam coś w rodzaju ptasiego gniazda, w którym układamy 2-3 upieczone jaja w cieście. Podajemy w towarzystwie sosu majonezowego.
Smacznego!
 

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

bik 16.04.2025 23:15
Już jestem głodny.

Reklama
Reklama
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama