Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 12:44
Reklama
Reklama

Świąteczne pierniczki pani Ani. Podajemy wypróbowany przepis

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to nie tylko kulinarne doświadczenie, ale też chwila, w której możemy oderwać się od codziennych zajęć, zatrzymać się na chwilę i cieszyć się spokojem, atmosferą świąt.
Świąteczne pierniczki pani Ani. Podajemy wypróbowany przepis
Czas upiec pierniczki.

Autor: KIK

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to jedna z najpiękniejszych tradycji świątecznych, która sprawia wiele radości i tworzy niezapomniane chwile spędzone z bliskimi. To nie tylko okazja do kreatywnej zabawy, ale też sposób na zwolnienie tempa i poczucie magii nadchodzących świąt. Już sama myśl o słodkim zapachu pierniczków wypełnia dom ciepłem i radosnym oczekiwaniem.

Zaczynamy o piernikowego ciasta

Niektórzy z nas zaczynają przygotowania do Bożego Narodzenia na ostatnią chwilę, ale są też ci, którzy podejmują się tego zadania z planem w głowie, a nawet notatnikiem w ręku. Bez względu na to, do której grupy należymy, pieczenie pierniczków zawsze stanowi ważną i przyjemną część naszych świątecznych przygotowań.

Przygotowanie ciasta piernikowego to pierwszy krok w tym procesie. Wymieszanie składników - mąki, przypraw korzennych, jajek, syropu z melasy czy miodu - to moment, w którym możemy puścić wodze naszej kreatywności. Warto eksperymentować z dodatkami, takimi jak starta skórka pomarańczowa, posiekane orzechy lub suszone owoce. Aromatyczne przyprawy, takie jak cynamon, imbir, goździki czy gałka muszkatołowa, nadają ciastu niepowtarzalny smak i zapach.

Nadajemy kształt i przyozdabiamy świątecznie

Gdy mamy już przygotowane ciasto, możemy przystąpić do wycinania pierniczków. Korzystając z foremek o różnych kształtach - gwiazdek, serc, choinek czy dzwoneczków - możemy stworzyć unikalne i urokliwe wypieki. To świetna okazja, aby włączyć do zabawy dzieci, które z pewnością będą miały mnóstwo radości z tworzenia własnych, niepowtarzalnych pierniczkowych dzieł sztuki.

Gdy pierniczki są już upieczone i ostudzone, czas na ich dekorowanie. Tutaj możemy wykorzystać swoją wyobraźnię i fantazję. Możemy posłużyć się lukrem, polewą czekoladową, kolorowymi posypkami czy cukrowymi ozdobami. Możemy tworzyć wzory, rysunki czy pisać świąteczne życzenia na wypiekach. Ogranicza nas tylko nasza fantazja. Wspólne dekorowanie pierniczków to również doskonała okazja do rozmów i świątecznego wspólnego spędzania czasu.

Pozwalają zrobić atmosferę

Pierniczki są nie tylko wspaniałym smakołykiem, ale także pomagają stworzyć świąteczną atmosferę w naszych domach. Wieszane na choince czy zawieszane na sznurku, stanowią nieodłączny element świątecznej dekoracji. Ich zapach i wygląd budzą radość i zachwyt.

Pieczenie i dekorowanie pierniczków to tradycja o długim i bogatym rodowodzie. Już od wieków ludzie w różnych kulturach pieką te wyjątkowe wypieki podczas świąt. Dzięki temu przekazowi tradycji, możemy współcześnie cieszyć się tym wspaniałym rytuałem, oddając się zarówno kreatywności, jak i odrobinie magii, która towarzyszy nam w tym czasie.

Pieczenie z wyprzedzeniem

Prezentujemy przepisy, które wręcz wymaga, by upiec ciastka z wielodniowym wyprzedzeniem. Chodzi o to by były najpyszniejsze właśnie w czasie świąt. 

- I bardzo dobrze, bo to nieco czasochłonna, ale świetna i bardzo przyjemna zabawa, która natychmiast wprowadza magiczną bożonarodzeniową atmosferę. Zwłaszcza jeśli pieczemy pierniczki w towarzystwie. Z mamą, babcią, partnerem, przyjaciółmi i oczywiście dziećmi, które zwykle najbardziej palą się do ozdabiania pierniczków i oczywiście ich jedzenia – mówi dekoratorka związana z siecią sklepów KiK. 

Może się pojawić "problem” taki, że gdy już zaczniemy robić pierniczki, trudno się powstrzymać i zrobić ich mało… 

-Z mojego ulubionego przepisu, który dostałam od mamy, a ona od swojej przyjaciółki, wychodzi spore pudło ciasteczek. A i tak podzieliłam składniki na pół względem oryginalnego przepisu! – mówi ekspertka. Traktuję to jednak jako zaletę. Bo nie dość, że ciastek wystarczy na podjadanie aż do świąt oraz do udekorowania choinki i świątecznego stołu, to sporą część przeznaczam na świąteczne upominki dla bliskich mi osób - dodaje.

Jako dekoracja i prezent

Słodkości jako drobne prezenty to niezawodny sposób na uszczęśliwienie obdarowanej osoby. Wystarczy kilka ciastek i ładne opakowanie.

 -Pierniczki nadają się do tego idealnie, bo są trwałe – można je nawet bezpiecznie wysłać w paczce. Do tego pięknie się prezentują, jeszcze lepiej pachną i tak naprawdę wystarczy zapakować je w celofan, przewiązać wstążeczką, by mieć gotowy podarunek. Ja wolę jednak zapakować po kilka-kilkanaście ciasteczek do szklanych słoiczków albo puszek ze świątecznym motywem. Są naprawdę niedrogie i wprost stworzone do przechowywania suchych ciasteczek. Można je wręczyć w prezencie albo postawić na biurku w pracy i zachęcić do częstowania się koleżanki i kolegów. Gwarantuję, że natychmiast staniecie się ulubionymi osobami w biurze – śmieje się stylistka związana z siecią KiKi. –Cóż więcej można powiedzieć… Chyba czas założyć fartuch, włączyć nastrojową świąteczną muzykę, zawołać bliskich do kuchni i niech dzieje się magia! 

Poniżej przepis na pierniczki dla tych, którzy wciąż nie mają swojego ulubionego. Wychodzą miękkie, bardzo aromatyczne i w dużej ilości. 

Konkretny przepis

Oto konkretny przepis na miękkie pierniczki pani Ani

0,5 kg mąki

4 żółtka

2 białka

1/4 szklanki drobnego cukru

1,5 łyżki kakao

100 ml śmietany 18%

1,5 łyżki sody

2 łyżeczki przyprawy korzennej lub 1 łyżeczka cynamonu, 0,5 łyżeczki zmielonych goździków,

szczypta łyżeczki curry, szczypta łyżeczki pieprzu)

125 g masła

200 g miodu

Sposób wykonania:

UWAGA: Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem, bo jest dosyć rzadkie. Musi spędzić noc w lodówce.

1. Kakao wymieszać z mąką w dużej misce. 

2. Miód zagotować z przyprawami i wystudzić.

3. Gdy jest ciepły, roztopić w nim masło i odstawić.

4. W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić.

5. Białka ubić na pianę. Dodawać cukier, dodawać żółtka i zmiksować. 

6. Ubitą masę wlewać do mąki i mieszać. 

7. Dodać miód i wymieszać. 

8. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i odstawić ciasto do lodówki na około 24 godziny.

W dniu pieczenia:

1. Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3-5 mm. Wykrawać z niego pierniczki foremkami do ciastek.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią pierniczki tak, by się nie stykały ze sobą. Piec w 180 stopniach przez 7-12 minut.

Smacznego!

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Tadek 14.12.2023 07:04
Muszę powiedzieć żonie żeby z dziećmi zrobila

szok 13.12.2023 23:34
Ja pierniczę !

też Ania 13.12.2023 19:36
Ślinka leci od samego czytania.

Reklama
Reklama
Reklama
NAPISZ DO NAS

Zapraszamy do kontaktu!

Reklama